Hvordan fungerer "Surround" lydbjælker?

Dec 17, 2022
Hardware
UCACHED INDHOLD

Ideen bag en konventionel surround sound-opsætning er enkel: højttalerne omgiver dig, og lyden gør det også. Men en ny generation af lydbjælker, alt-i-en-enhederne, der sidder under dit tv og huser flere drivere i et vandret layout, hævder også at have surround sound-funktioner. Hvordan kan det være muligt, hvis den eneste højttaler er lige foran dig?

Det enkleste svar: de fleste af dem gør det ikke. "Surround" -funktionen i mange lydstænger, især billigere modeller, er bare en mere overdrevet stereoeffekt fra to eller flere højttalerdrivere. Men nogle af de dyrere modeller, især de nyeste med Dolby Atmos-kapacitet, kan simulere en surround sound-opsætning med overraskende effektivitet. Dette er heller ikke "ægte" surroundlyd - I kan ikke ændre fysikens love —Men det skaber en overbevisende illusion ved at hoppe lydbølger ud af rummets vægge.

Billigere lydstænger er bedre end tv-højttalere, men kan ikke gøre det rigtige surround

En typisk højttalerbjælke eller højttalerbase, op til ca. $ 200, er simpelthen et bedre sæt stereohøjttalere end den, der findes i dit fjernsyn. Selvom disse billige sæt ikke engang kan "falske" surround sound, er de ikke noget at nys på: de fleste vil have mindst 100 watt eller så kraft og meget klarere, rigere lyd end de små højttalere, der er bagud eller nedad. indlejret i dagens tynde LCD-tv. Nogle af disse sæt inkluderer også en subwoofer til 2.1 stereo, men alligevel er de enkelte drivere stadig begrænset til højst to lydklynger til standard stereoafspilning.

En low-end 2.1 højttalerbjælke. God til at forbedre dit tvs underdrevne højttalere, ikke meget andet.

RELATEREDE: Hvad er forskellen mellem virtuelle og "ægte" gaming-headset til surroundsound?

Nu kan nogle af disse søjler omfatte en "surround" -tilstand eller -profil i softwaren. Og den profil kan skabe noget ekstra "mellemrum" mellem venstre og højre lydkanal takket være subtile manipulationer af frekvens og timing - simulerede surround sound-headset gør noget lignende. Men du lytter stadig kun til to lydkanaler, begge mere eller mindre foran dig. For eksempel, denne LG 2.1 lydbjælke ($ 150) har en subwoofer og seks woofer / tweeter-drivere, men understøtter stadig kun to lydkanaler.

Men hvad med mellemstore lydbjælker med fem forskellige højttalerdrivere eller endda syv? I disse tilfælde er hver chauffør i stand til at afspille en individuel kanal fra et 5.1- eller 7.1-soundtrack, og dine ører skal være i stand til at vælge al lyden fra hver. For eksempel, denne Samsung-model ($ 399) har fem forskellige højttalere i bjælken svarende til centerkanalen, forreste venstre, forreste højre, surround venstre og surround højre. Så du vil høre front-, side- og bagkanalerne som individuelle og særskilte lydkilder ... men det kommer stadig alt sammen foran dig. Det er bedre end ingenting, men stadig en smule fjernet fra en ægte surround sound-opsætning med højttalere korrekt placeret rundt om lytteren. Og ærligt talt er det svært selv at kalde det "surround" ... det er bare lyd med flere kanaler.

Faux Surround Bars Brug rummet til at simulere multi-retningslyd

Men hvis du er villig til at gå lidt højere i pris, bliver tingene interessante. Med fremkomsten af ​​avancerede softwareværktøjer til surroundsound som Dolby Atmos og nogle smarte teknikker, kan de mest komplekse lydbjælker skabe en overbevisende surroundsoundsimulering i en enkelt enhed (normalt med en ekstra subwoofer til de dybeste bastoner). Dette opnås ved at vippe førerne i bestemte retninger for at "hoppe" lydbølgerne ud af væggene i rummet og tilbage mod lytteren fra forskellige retninger.

En alt-i-en 7.1-lydbjælke, der bruger Dolby Atmos til at simulere surround-lyd.

Se videoen nedenfor for et visuelt eksempel på denne surround sound-effekt, hvor du opnår en simuleret 5.1-kanals opsætning. Denne LG lydbjælke gør det med chauffører, der peger direkte ud mod lytteren (centerkanal), chauffører på begge sider peger mod venstre og højre og vinkler lidt fremad (venstre surround og højre surround) og drivere på begge sider peger op og let fremad (bageste venstre og bageste højre) for at hoppe lyden ned fra loftet.

Dette er en ekstrem sej teknologi, og ikke kun på grund af nyheden ved at stikke al den lydkraft i en enkelt bjælke. Forsøg på at opnå den samme lyd-hoppende effekt med et almindeligt sæt 5.1-kanals højttalere fungerer ikke. Det er Dolbys Atmos-lydbehandling, som foretager subtile justeringer af lydstyrke, timing og frekvens på farten, der gør det muligt for lyden at narre din hjerne til at tro, at den kommer fra flere retninger på én gang.

Afhængigt af layoutet og geometrien i din stue er det selvfølgelig mindre end ideelt at give kilder til reflekteret lyd. Den bedste effekt opleves af dem med tv og siddepladser, der er perfekt centreret i rummet, med vægge symmetriske vægge på begge sider, lofter, der ikke er særlig høje eller hvælvede, og som generelt har en bagvæg omtrent samme afstand fra lytter som tv'et. Det er mange variabler at arbejde med - hvis du f.eks. Har et åbent køkken til venstre for din stue, vil surroundkanalerne, der er sprunget til venstre, være blødere og mindre tydelige end højre.

Denne imponerende teknologi er dog forudsigeligt dyr. LG SJ9-modellen i videoen går til omkring $ 900 og en lignende model fra Sony er næsten $ 1300 . Yamaha tilbyder et lignende design til kun $ 300 , men det bruger den mindre tilgængelige DTS x Virtual 3D-standard og fungerer muligvis ikke med alle medietyper.

Den eneste ægte surroundlyd kommer med separate højttalere

Et 5.1 højttalersæt med en fronthøjttalerbjælke. Ægte surroundlyd, men ikke alt-i-en.

Der er en anden type surround sound bar imellem disse to prisklasser: et ægte surround-setup. Nogle lydbjælker leveres med en subwoofer og to mindre bageste kanalhøjttalere, der kan levere faktisk surroundlyd, typisk i et 5.1-arrangement (med center-, venstre- og højre kanaler, der alle kommer fra hovedbjælken foran). Denne $ 230 Sony-model er et godt eksempel. Dette er ægte surroundlyd, men det er ikke noget særlig bemærkelsesværdigt: det konsoliderer grundlæggende bare tre højttalere i et enkelt stykke for en bedre æstetisk effekt. Det passer ikke rigtig ind i samme kategori som ovenstående muligheder, og det er ikke det, de fleste mennesker leder efter, når de tænker "sound bar".

Skal du få en Surround Sound Bar?

Så er disse værd at få? Det kommer an på. Den enkle kendsgerning er, at surround-opsætninger med flere højttalere nu er meget billigere end de superpræmie lydbjælker, der kan skabe en surround-lydeffekt. For eksempel et LG-mærket ægte 5.1-sæt med forskellige kanalhøjttalere og den samme effekt på 500 watt som lydbjælken ovenfor er kun $ 250 , mindre end en tredjedel af soundbarens udsalgspris (og inklusive en Blu-ray-afspiller!).

Surroundopsætninger er dog komplicerede og er ikke altid så æstetisk tiltalende. Så hvis der ikke er nogen praktisk måde for dig at køre ledninger til surround sound-højttalere hele vejen rundt i et rum, eller hvis dit hjems indretning er så vigtig, at du bare ikke kan tåle at se disse ekstra højttalere, kan en surround sound bar muligvis være den bedste løsning. Forudsat at du selvfølgelig har råd til det - dette er et bogstaveligt tilfælde af form (og pris) over funktion.

Billedkilde: LG , Amazon , Sony

.indgangsindhold .indgangsfod

How Does Surround Sound Work?

Soundbars Vs Surround Sound Speakers: Which Is Best For You?

Virtual Surround Sound As Fast As Possible

You Don't Need A Receiver To Have A Surround Sound System!

Sound Bar Vs Speakers - Which One Is Best For You?

Should You Buy A Soundbar?

Surround Sound Channel Numbers Explained: 2.1, 3.1, 5.1, 7.1, Etc.


Hardware - Mest populære artikler

NVIDIAs RTX 3000-serie GPU'er: Her er hvad der er nyt

Hardware Sep 9, 2023

NVIDIA Den 1. september 2020 afslørede NVIDIA sin nye serie af gaming-GPU'er: RTX 3000-serien, baseret på deres Ampere-arkitektur. Vi diskuterer, hvad der e..


Ryzen 4000: Bliver din næste bærbare gaming-AMD AMD i stedet for Intel?

Hardware Jan 31, 2023

UCACHED INDHOLD AMD AMD gør fremskridt mod Intel på skrivebordet med dets Ryzen 3000-serie af stationære processorer . Nu retter virksomhe..


Bundkort forklaret: Hvad er ATX, MicroATX og Mini-ITX?

Hardware Sep 27, 2023

UCACHED INDHOLD MSI Hardware-standardisering er en af ​​de største styrker ved stationære pc'er. Du kan blande og matche dele efter dit hjertes indhol..


Har du brug for en projektorskærm i dit hjemmebiograf?

Hardware Jan 13, 2023

Før du køber din første projektor, skal du have en generel idé om, hvor den skal hen. Du skal have rigelig plads på din væg samt let adgang til en stikkontakt. Når dette..


Sådan bruges en mobil headsetmikrofon med en stationær pc

Hardware Oct 15, 2023

UCACHED INDHOLD Du har investeret en masse penge i et par kvalitetshovedtelefoner med en indbygget mikrofon til din telefon. Ville det ikke være godt, hvis du kunne bruge det til..


Har jeg brug for nye HDMI-kabler og udstyr til mit nye 4K-tv?

Hardware Jun 1, 2023

UCACHED INDHOLD Hvis du for nylig har købt et nyt tv, har sælgeren muligvis sat dig på ideen om, at du har brug for de nyeste whiz-bang HDMI-kabler eller hjælpekomponenter for..


Sender USB-tastaturer kun signaler, eller modtager de dem også?

Hardware Mar 16, 2023

UCACHED INDHOLD De fleste af os tænker aldrig meget over vores tastaturer, så længe de fungerer godt, men hvis du holder op med at tænke over det et øjeblik, sender de kun si..


Spørg How-To Geek: Hvorfor du aldrig bør støvsuge din pc, konvertere bøger til fænge og styre flere computere med et tastatur

Hardware Apr 4, 2023

Du har spørgsmål, og vi har svar. I dag ser vi på, hvorfor du aldrig bør støvsuge din støvede pc, hvordan skjulte bøger skal læses på Kindle, og hvordan man styrer flere co..


Kategorier